beginpagina


projecten


exposities

installatie vreemde vogels
den haag, 2009


Vreemde Vogels in het atrium van het ISS

Den Haag staat bekend als internationale stad van vrede en recht, als het regeringscentrum van Nederland en als stad aan zee. De nabijheid van het strand is zichtbaar. Door de lucht zwevende of krijsende meeuwen zijn altijd in de buurt. Vaak ontstaan hevige buien met veel wind, kapot gewaaide paraplus op straat als resultaat. Paraplus naar westerse smaak, made in China of Taiwan. Vervolgens de halve wereld over getransporteerd en bij een beetje tegenwind achteloos in de goot gegooid. Een mooi voorbeeld van het effect van globalisering?
Beeldend kunstenaar Liesbeth Bos raapte ze op, haalde ze uit elkaar en zette ze opnieuw in elkaar. Hergebruikte paraplus als een zwerm kleurrijke vrolijke vogels in het Atrium van het ISS, zo divers als de studenten zelf.
Vreemde vogels, als het ware bij elkaar gedwongen, tot elkaar veroordeeld, zonder werkelijk iets met elkaar te maken te hebben. Zo kunnen ook mensen langs elkaar heen leven en biedt ook de hele wereld een beeld dat eenheid speelt of suggereert zonder dat ooit echt te zijn. Op deze manier waarin het kleine, materiƫle oneindig kan worden uitvergroot naar het grote, spirituele is dit werk ook een verbeelding van het menselijk tekort.


naar tekst 'fragments of happiness' bij expositie Antidotes from the Dismal Science, Institute of Social Studies, Den Haag