beginpagina


projecten


exposities

bolletjes
den haag, 2008

BOLLETJES
een verzameling

papaver
Wetenschappers hebben in grotten in Afghanistan de oudste olieverfschilderingen ter wereld gevonden. De schilderingen dateren uit de zevende eeuw, honderden jaren voordat olieverf in Europa werd gebruikt. De verf is vermoedelijk gemaakt van walnoot of papaver.

vol
Tot aan de horizon staan de velden vol papavers. Veel roze bloemblaadjes zijn al afgevallen. De papaverbollen zijn vol en dik.

krassen
Gisterochtend ingekrast, vandaag is de opiumgom die uit de bollen is gelopen, gedroogd en klaar om er met lepels afgeschraapt te worden.

likken
Tijdens het oogsten likken de man-nen en jongens aan hun vingers die onder de papaverprut zitten. Ze zijn allemaal verslaafd. spuiten
De politie vernietigt op grote schaal papavervelden.
Boeren verzetten zich hier fel tegen. Ze zeggen de inkomsten niet te kunnen missen. De nieuwe oplos-sing is papavervelden te bespuiten met een plantdodend middel.

naalden
Junks scharrelen als vervuilde dieren door de ruines van de stad. Zij roken heroïne in rioolbuizen in een verwoeste wijk. Hun gebruikte naalden liggen tussen kogelhulzen en het puin van kapotgeschoten huizen.

vicieuze cirkel
Hadden we dit alles kunnen voorzien? Ja, al jaren waarschu-wen deskundigen voor de gevaren van de papaverteelt. Maar tot de hoogste kringen van de besluitvo-rmers is dit alles niet voldoende of te laat doorgedrongen.

Nu, door de verslechtering van de toestand, worden radicale maatregelen overwogen, die zoals te voorzien op radicaler verzet zullen stuiten. Papaverteelt in Afghanistan is hierdoor een vraag-stuk van buitenlandse politiek.

BRONNEN
Fresco, L.O. NRC Handelsblad, januari 2008
Hofland, H.J.A. NRC Handelsblad, oktober 2007
Jong, A. de, M-magazine oktober 2004
Reuters, NRC Handelsblad, april 2005
Reuters, NRC Handelsblad, april 2008


naar expositie de jaren '00
naar kunstproject bolletjes
naar jongerenkunstbeurs Art-ID